Există multe motive pentru care mierea este uneori cunoscută sub denumirea de aur lichid.
Nu numai că este un îndulcitor delicios pentru diverse rețete și gustări, dar există și multe beneficii raportate ale mierii.
La Zarbee's, nu ne săturăm de unele lucruri! Mierea este ingredientul vedetă în toate produsele noastre împotriva tusei și de susținere a imunității. Dar ce o face atât de specială?
Să aprofundăm originile mierii și să aflăm de ce este folosită de mii de ani.
De unde a început totul?
Procesul de fabricare a mierii este pe cât de fascinant, pe atât de special.
După ce albinele colectează nectarul din flori, îl duc înapoi în stupul lor și îl regurgitează. Acolo este depozitat în fagure, unde evantaiul aripilor albinelor ajută la evaporare, transformând mierea în lichidul dulce lipicios pe care îl cunoaștem cu toții și îl iubim1.
Originea exactă a oamenilor care utilizează și consumă miere este dificil de stabilit, deoarece, de-a lungul istoriei, mierea fost folosită de oameni din întreaga lume. Istoricii au găsit dovezi care sugerează utilizarea sa chiar din vremuri preistorice2.
Se crede că picturile rupestre descoperite în Cuevas de la Araña din Spania reprezintă cea mai veche înregistrare cunoscută a oamenilor care caută miere, care datează de aproximativ 8000 de ani.
Între timp, cele mai vechi înregistrări ale apiculturii au fost identificate într-un templu care a fost construit în 2400 î.Hr. lângă Cairo3.
În Egiptul antic, mierea era coaptă în prăjituri și oferită ca dar zeilor. De asemenea, aceasta a servit ca ingredient în procesul de îmbălsămare.
Grecii antici4 o foloseau și ca ofrandă pentru zei și pe scară largă în multe rețete – inclusiv în băutura alcoolică a zeilor, hidromel.
Scrierile cuneiforme, babiloniene și sumeriene4 datând din jurul anului 2000 î.Hr. făceau, de asemenea, aluzie la folosirea mierii în ofrande și în clădirile sacre.
De atunci, mierea a avut multe întrebuințări, de la mâncare și băutură până la ritualuri religioase și remediu natural.
A fost sursa majoră de dulce înainte de zahărul procesat, dar rămâne extrem de populară și în prezent.
Deși este cel mai frecvent folosită ca îndulcitor pentru a fi adăugat la ceai, produse de patiserie și sosuri, mierea are, de asemenea, și multe beneficii pentru sănătate.
1. Mierea și ameliorarea tusei
Mierea este folosită de foarte mult timp ca remediu natural împotriva tusei. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține, de asemenea, includerea mierii ca remediu pentru tuse la copii5.
Tusea este acțiunea reflexă naturală a corpului dumneavoastră care încearcă să vă elibereze căile respiratorii de iritații sau exces de mucus.
Mai ales noaptea, tusea vă poate perturba somnul și vă poate face să vă simțiți obosit(ă) și iritabil(ă) în dimineața următoare.
Consistența mierii îi oferă acesteia posibilitatea de a acționa ca un înveliș pentru gâtul iritat și membranele mucoase, ceea ce are un efect calmant care poate reduce frecvența și severitatea tusei3.
Dacă suferiți de tuse, luați în considerare utilizarea siropului pentru tuse și dureri în gât de la Zarbee's, care conține, de asemenea, glicerol și frunze de iederă, pentru a vă calma gâtul 6,7.
2.Proprietăți benefice ale mierii
De asemenea, s-a descoperit că mierea conține minerale și nutrienți. Acest lucru poate depinde de tipul de miere, dar s-a constatat că aceasta conține fosfor, calciu, potasiu și magneziu8.
Deși există doar în cantități mici, nutrienții din miere fac din aceasta o alegere alimentară mai sănătoasă decât zahărul obișnuit8.
3. Mierea este puțin mai sănătoasă în ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge
Mierea are un indice glicemic (IG) puțin mai scăzut (o măsură a intervalului în care un aliment vă crește glicemia atunci când este consumat singur9 comparativ cu zahărul rafinat, ceea ce înseamnă că va crește în continuare nivelul zahărului din sânge, dar nu la fel de repede ca zahărul10.
Mierea este, de asemenea, în general, mai dulce decât zahărul, ceea ce înseamnă că ați putea să utilizați mai puțin din ea pentru gătit.
În plus, mierea este un aliment stabil în mod natural, ceea ce înseamnă că poate fi păstrată cu ușurință la temperatura camerei în condiții uscate și se alterează doar rareori11.
Toată lumea poate obține beneficii din miere?
Mulți oameni pot obține beneficii pentru sănătate din miere. Cu toate acestea, unii oameni pot fi alergici la miere și au reacții ușoare până la severe, în special cei care sunt deja predispuși la alergii la polen10.
Dacă aveți nelămuriri, discutați cu medicul dumneavoastră De asemenea, mierea nu trebuie administrată copiilor sub 12 luni. Acest lucru este din cauza faptului că sistemele lor digestive încă în curs de dezvoltare cresc riscul de a dezvolta botulism infantil11, un tip rar de otrăvire care poate provoca boli grave.
Cu toate acestea, pentru mulți oameni, mierea poate avea multe beneficii pentru sănătate.
Dar înainte de a începe să o adăugați peste tot, nu uitați că mierea contează în continuare ca zahăr adăugat și, ca atare, ar trebui să fie întotdeauna consumată cu moderație. Dacă aveți nelămuriri, discutați cu medicul dumneavoastră.
